Dgs Baraj Puanı Kaç? Dgs Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Puan hesaplama işlemleri öğrencilerin merak ettiği konular arasında yer almakta. DGS'ye katılan öğrenciler 'DGS puanına okul önlisans puanı ekleniyor mu' sorusuna da yanıt arıyorlar. ÖSYM'nin yayınını yaptığı kılavuzda merak edilen soruların cevabı yer almakta. Peki, DGS puanına okul önlisans puanı ekleniyor mu? DGS baraj puanı kaç? DGS puan hesaplama nasıl yapılır?

Dgs Puanına Okul Önlisans Puanı Ekleniyor Mu?  

ÖSYM tarafından 09 Ağustos 2020 tarihinde uygulanmakta olan DGS'nin sonuçları bugün açıklandı. Sonuçların açıklanması ile beraber DGS puan hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığı merak konusu oldu. DGS puanına önlisans puanının da eklenip eklenmediği sınava giren ve ileride girmeyi düşünen öğrenciler tarafından merak ediliyor. Peki, DGS puanına okul önlisans puanı ekleniyor mu? DGS baraj puanı kaç? DGS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte konu ile alakalı detaylı bilgiler...

ÖSYM tarafından yapılan yazılı açıklamada;

“Adayların verdikleri cevaplar sonucu testlerden almış olduğu puanlar üzerinden yapılan değerlendirme ile sayısal ve sözel standart puanlar hesaplanacaktır. Bu standart puanlarla birlikte ön lisans başarı puanları kullanılır ve adayların yerleştirme işlemleri sırasında esas alınacak DGS puanları hesaplanır.” dendi.

Sayısal Ve Sözel Standart Puanlar Nasıl Hesaplanır 

Yetenek testinde adayların sayısal ve sözel bölümleri için testte sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacaktır. Bu işlemin sonrasında doğru cevap sayısından, her 4 yanlış cevabın 1 doğru cevabı silmesi nedeniyle toplam yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların, ilk başta sayısal ve sözel bölümlerden almış oldukları ham puanların ortalaması ve standart sapması her birinden ayrı ayrı olarak hesaplanır. Daha sonra adayların ham puanları, belirlenmiş olan yönetmeliklerdeki şekilde hesaplanarak ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Böylece adayların hem Sayısal Standart Puanları ve hem de Sözel Standart Puanları hesaplanmış olur.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı ya da yetkili yargı mercileri tarafından iptal edilmesine karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılır. Geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması sureti ile puanlama yapılır.

Ön Lisans Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır

2020-DGS'ye başvuran adayların ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde bulundurularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanır. YÖKSİS kaynaklı bilgisinde eksiklik veya düzeltme bulunan adayların, kendi üniversitelerine başvurup bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir.

Ön Kayıt Başvuru Formu Avantajlı online ön kayıt için formu doldurun,sizi arayalım.