DHBT Kursu
Din hizmetleri alan bilgisinin kısaltması olan DHBT 2 yılda bir ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Sınavlara ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu olarak 3 farklı düzeyden girilir. Diyanet İşleri Bakanlığı; Kur’an kursu öğreticisi, müezzin-kayyım ve imam-hatip için bu sınava girilmeyi şart koşmuştur. Kurs hizmetimiz sayesinde her farklı fal için eğitimi sürdürmeye devam etmekteyiz.
İmam Hatip mezunları ve öğrencileri, İlahiyat lisans mezunları ve öğrencileri, İlahiyat ön lisans mezunları ve öğrenciler için sınava hazırlık eğitimi vermekteyiz. Herkesin sınavda başarılı olması için hazırlık eğitimlerimizi profesyonel bir şekilde yerine getiriyoruz. Bu sayede 3 farklı düzey de istediği başarıyı yakalayabilir.
Devlet memuru olmak isteyenler bazı istisnai durumlar hariç kamu personel seçme sınavına da girmek zorundadır. Kurumlar kriterlerine göre yanlarında çalıştıracak kişilerde güncel KPSS puanı da isterler. Puan kurumdan kuruma göre değişiklik gösterebilir ama yüksek puan almak faydalı olacaktır. Ayrıca devlet memuru olmayıp Diyanet’te müezzin, imam ya da Kur’an öğreticisi olarak çalışmayan isteyen kişiler de DHBT sınavı ile birlikte KPSS sınavına girmek zorundadır.
DHBT 1 ve 2 olmak üzere iki sınav aynı test kitapçığında mevcut bulunur. Lise, ön lisans ve lisanstan giren herkes DHBT 1’de aynı sorular ile karşılaşacaktır. Ancak DHBT 2 sınavında herkes okuduğu okulun seviyesinde sorular çözecektir. Lise okuyana lise seviyesinde, ön lisansa ön lisans ve lisans okuyana lisans seviyesinde sorular gelecektir. Bu durumu da göz önünde bulundurarak herkesin okuduğu okul seviyesine göre karşılaşacağı sorular ile ilgili ayrı eğitimler vermekteyiz.
Eğitim İçeriği
Kursumuzun içeriği her seviyeye göre değişkenlik göstermektedir. İçeriğin bir kısmı şu sıralama ile oluşur:
- Tecvite giriş, harfler
- Medler, idğam
- İzhar, ihfa, iklab
- Mimin halleri, lamı tafif kalkale, ra, zamir, sekte
- Tefsir
- Vahiy, ayet sure Nüzul, vahyin geliş şekilleri
- Kur’an’ın yazılması, mushafa dönüşmesi, nokta, hareke, isimler
- İslam hukuk ekolleri
- Mülkiyet
- Akitler
- Aile hukuku
- Ceza hukuku
- İbadet hayatı, aile hayatı
- Hadise farklı yaklaşımlar
- İman esasları
- İlk dönem kelamcıları
- Medine dönemi
- Dört halife dönemi
- İdari siyasi kurumlar