Kaymakamlık Sınavına Kimler Girebilir?

Kaymakamlık sınavı kaymakam olmak isteyen adaylar için açılan bir sınavdır. Bazı bölümlerden mezun olanlar direkt olarak; bazı bölümlerden mezun olanlar "eşdeğerlik belgesi" ile; bazı bölümlerden mezun olanlar ise yüksek lisans yapmış olma şartı ile sınava katılabilirler.

I. Direkt Olarak Başvurabilenler: Her yıl düzenlenen kaymakamlık sınavına Üniversitelerin ve denkliği Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafında kabul gören Yurt dışındaki Üniversitelerin; 

-Hukuk fakültesi mezunları

-İktisadi ve İdari bilimler, Siyasal Bilgiler ve Dengi  Fakültelerin; 

Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, İşletme,  İktisat, Uluslararası İlişkiler, Finans ve Maliye bölümleri mezunları 

-Ayrıca diğer fakültelerin;

Psikoloji, Sosyoloji, Halkla İlişkiler ve Tanıtım  bölümlerinden mezun olanlar direkt olarak başvuru yapabilirler.

II. Eşdeğerlik Belgesi ile Başvurabilenler: Müfredat konularının en az %80'i yukarıda saydığımız -direkt başvuru yapabilen- bölümlerden biriyle aynı olan bölüm mezunları, YÖK'den alacakları eşdeğerlik belgesi ile kaymakamlık mülakatına girebilirler.

-Çalışma Ekonomisi

-Maliye (CİMER kararına göre Maliye bölümü mezunları için eşdeğerlik belgesine gerek olmasa da biz yine de öğrencilerimizin bu belgeyi almalarını tavsiye ediyoruz.

-Ekonometri (YÖK, bu bölüm mezunlarının Kaymakamlık sınavına giremeyeceğini söylese de, 2020 yılında Ankara 6. İdare Mahkemesi bu kararı iptal etmiştir. Eşdeğerlik belgesini alan ekonometri bölümü mezunları sınava girebilmektedir.)

III. Yüksek Lisans Yapmış Olanlar: Yurtiçi ve denkliği Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından kabul gören Yurt dışındaki Üniversitelerin Sosyal Bilimler Fakültelerinden,  Mühendislik Fakültelerinden, Tarih Bölümlerinden mezun olup da Kamu yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Hukuk ve İktisat alanlarında Yüksek  Lisans yapmış adaylar da kaymakamlık sınavına başvuruda bulunabilirler.

Bunlar dışında yükseköğretim kurumu tarafından kabul edilen yurt dışında en az dört yıllık fakülteleri başarılı bir şekilde sağlayan ve mezun olan öğrencilerin de ülkemizde denkliği sağlanmaktadır. Bu kişiler de kaymakamlık sınavı için başvuruda bulunabilir. Sınava katılmak için başvuru yapacak olan ilgili fakültelerden mezun olan kişilerin örgün ya da açıköğretim okuma gibi bir ayrımı söz konusu değildir. Lisans eğitimini açıktan tamamlayanlar da bu sınava girebilirler.

Kaymakamlık Sınavına Başvuru Yapabilmek İçin Yaş Şartı Kaçtır?

Kaymakamlık sınavına başvuru yapabilmek için KPSS A grubu mesleklerde olduğu gibi 35 yaşını aşmamış olmak gerekmektedir.  Sınava girebilmek için, sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihinde 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir. Örneğin 2021 yılında yapılan Kaymakamlık sınavına girebilmek için 1 Ocak 1986 veya daha sonra doğmuş olmak gerekmektedir. Bu yaş şartı hem memur olarak çalışanlar için hem de ilk defa memur olarak atanacak olanlar için geçerlidir. Bu yaşın üstünde olanlar Kaymakamlık sınavı için başvuru yapma hakkına sahip değildir. 

Kaymakamlık Sınavına Girmek İçin Aranan Diğer Şartlar Nelerdir?

Kaymakamlık sınavına girmek için gerekli diğer şartlar şunlardır;

Askerlik; Erkek adayların askerliğini yapmış olmaları ya da erteletmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmaları gerekir.

KPSS sınavına girmek: Kaymakamlık sınavına başvuru için KPSS sınavına girme şartı yoktur.

Disiplin cezası: Kaymakam olmak isteyen adayların hiçbir şekilde disiplin cezası almamış olması gerekir. Sicilleri temiz olan adaylar sınav için başvuru yapabilir.

Saymış olduğumuz tüm şartları yerine getiren adaylar kaymakamlık sınavı için başvuru zamanında gerekli belgeleri ile birlikte başvurularını yapmaları gerekir.