KPSS A Sınavına Nasıl Çalışmalıyım ?

İKTİSAT DERSİNE NASIL ÇALIŞMALIYIM?

 

Merhaba Sevgili Arkadaşlar.
Bu makalede sizlere KPSS Alan Bilgisi, İktisat sınavında başarılı olabilmek için yapılması gerekenler konusunda tavsiyelerimi maddeler halinde paylaşacağım.
1.Sınavda sorulan soruların konu dağılımına dikkat ediniz.
ÖSYM tarafından 2001 yılından bu yana yapılan bu sınavda adaylara 40 adet çoktan seçmeli soru sorulmaktadır. Bu 40 sorunun konu başlıklarına göre dağılımı şu şekildedir:
Mikro İktisat :12 Soru
Makro İktisat: 10 Soru
İktisadi Düşünceler Tarihi: 2 Soru
Para Banka : 4 Soru
Uluslararası İktisat: 4 Soru
İktisadi Büyüme-Kalkınma Teorisi: 4 Soru
Türkiye Ekonomisi: 4 Soru
Buna göre adayların mikro iktisat ve makro iktisat konularına diğer tüm derslerden daha fazla zaman ayırmaları gerekmektedir.
2.KPSS iktisat sınavına yönelik olarak hazırlanmış konu anlatım kitaplarından konuları çalışınız.
Bu çalışma sırasında konular ana hatlarıyla çalışılmalı, çalışılan konu ile ilgili küçük notlar çıkarılmalıdır. Bu notlar konuların öğrenildikten sonra unutulmaması için yapılması gereken tekrarlarda kullanılmalıdır.
Hafıza ile ilgili yapılan çalışmalar ilk kez öğrenilen bilgilerin ortalama %70’nin ilk 24 saat içinde tamamen unutulduğunu göstermektedir. Buna göre ilk 24 saatte yapılan konu tekrarı öğrenilenlerin unutulma oranını büyük oranlarda azaltmaktadır. Daha sonra bu tekrarların haftada bir ve ayda bir şekilde yapılmasını öneririm.
3.ÖSYM’nin KPSS iktisat sınavında önceki yıllarda sormuş olduğu tüm soruları çözünüz, analiz ediniz.
Çıkmış sorular çalışılırken yalnızca sorulmuş soruların doğru seçeneklerine değil aynı zamanda diğer seçeneklerin neden doğru olmadığına da dikkat edilmeli; sorunun hangi şekilde sorulması halinde bu seçeneklerin doğru olabileceği üzerinde düşünülmelidir.
Çıkmış sorular analiz edilirken özellikle sizi zorlayan unutabileceğinizi düşündüğünüz soruları tekrar çalışmalarınızda kullanmak için işaretleyeniz.
4.Özgün iktisat soruları çözünüz.
KPPS iktisat sınavına hazırlık yalnızca çıkmış sorular üzerinden değil özgün sorular üzerinden de yapılmalıdır. Özgün iktisat sorularının çözülmesi adayların iktisat konuları ile ilgili vizyonunu genişletecek, yorum yapabilme, yanlış seçenekleri eleyebilme yeteneklerini geliştirecektir.
ÖSYM sınavları yıl yıl analiz edildiğinde her yıl daha önce sınavlarda hiç soru konusu olmamış iktisat konularının da sorulara konu edildiği görülmektedir.
5.Haftalık programınızda ders çalışma dışında aktivitelere de mutlaka yer verin.
Hafta bir gün birkaç saatlik uzun bir yürüyüş yapmak, arkadaşlarınızla görüşmek, roman okumak, film izlemek vb. aktiviteler sınava hazırlık sürecinin verimliliğini arttıracaktır.
6.Sınava hazırlık süreci konusunda yakın çevrenizi bilgilendiriniz.
KPSS sınavının bir baraj sınavı olduğunu ve sonrasında kurum sınavı ve mülakat olmak üzere iki aşama daha olduğunu, bu aşamaların hepsinin geçilip bir kamu kurumuna atanma sürecinin toplamda iki-üç yılı bulabileceğini başta birinci dereceden aile bireylerine ve sizin için önemli olduğunu düşündüğünüz kişilere açık bir şekilde anlatın. Böylece yoğun çalışma sürecinde çevrenizdeki kişilerin bilgi eksikliği nedeniyle ve çoğu zaman iyi niyetle yapacakları ve motivasyonunuzu bozabilecek yorumları en aza indirmiş olursunuz.
7. Kendinize güvenin, moralinizi yüksek tutun.
Sınava hazırlık sürecinin yorucu, bıktırıcı olduğu bir gerçektir. Ancak planlı ve düzenli bir çalışma ile bu sorunlar aşılır. Bu yoğun çalışma sürecinin sizi daha nitelikli bireyler haline getirdiğini, tüm geleceğinizi şekillendirdiğini unutmayın.
Umutsuzluğa kapılmayın, ısrarla konuları tekrar edin, çok soru çözün, beslenmenize dikkat edin, olumsuz düşünceleri zihninizden çıkarın, hayata bakışları, yaşayışları ve sözleri ile sizi olumsuz etkileyen, demoralize eden kişilerden uzak durun.
Üniversite eğitimi döneminde iktisat, hukuk, maliye ve muhasebe derslerini yüzeysel olarak almış çok sayıda öğrencimizin sınavlarda başarılı olabildiklerine, dereceler yapabildiklerine defalarca şahit olduk.
Siz de başarabilirsiniz. Vazgeçmeyin.
HÜSEYİN ÇEVİK
MART- 2020- İSTANBUL

 

KPSS A MUHASEBE DERSİNE NASIL ÇALIŞMALIYIM

KPSS A grubu Muhasebe dersinin son zamanlarda etkisi giderek artmaktadır. Bunun başlıca nedeni sınav hazırlıyıcılarının soru hazırlama tavrındaki tutumun değişmesidir. Ancak çoğu KPSS Muhasebe kaynakları bu tavra uyum sağlayamamıştır. Hala eski tavırdaki sorular özgün sorularda yerini almakta ve bu durum öğrencinin yanlış şekilde çalışmasına neden olmaktadır. Nihayetinde öğrencinin gösterdiği çaba elde ettiği sonuca paralel olmamaktadır.

İşte tüm bu nedenlerden dolayı muhasebe sorularının çözümünde son çıkmış soru yılından başlayarak geriye doğru gitme yöntemini uygulamak gerekir. 2019 yılından başlayarak 2014 yılına kadar geriye doğru tüm soruları çözmeniz gerekir. Bunun iki amacı vardır. Birincisi soru çözme yeteneği kazanmak, ikincisi ise soru hazırlayıcısının soru hazırlama tavrındaki tutumunu anlamaktır. İnanın ki bu şekilde başlarsanız bundan sonraki özgün soru çözümlerinde “bu soru sınav formatında değil, çıkması çok zor” gibi ifadeleri kullanabilme hakimiyeti kazanırsınız. Bu ise çalışmalarında zaman etkinliği başta olmak üzere çoğu olaylarda çalışma kalitenizi arttırır.

KPSS A grubunda muhasebede soruların yüzdesel dağılımı şöyledir:

Genel muhasebe           % 70
Analiz                                   % 20
İhtisas muhasebesi        % 10

İhtisas muhasebesinin içinde; Maliyet muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, TMS/TFRS ve Denetim dersleri vardır. Ancak bu gruptaki soruların neredeyse tamamı TMS ve Maliyet muhasebesinden sorulmaktadır.

Ayrıca verilen yüzdelere sınavların çoğunda uyulmadığı görülmüştür. Şu kadar ki; Maliyet muhasebesinden ortalama 4, TMS den ortalama 2 soru gelmektedir.

Muhasebede başarılı olmanın temelinde Genel muhasebenin detaylı anlaşılması yatmaktadır. Genel muhasebe bölümünde konulara başlamadan önce aşağıdaki temel kuralların mutlaka anlaşılması gerekmektedir:

  1. Aktif hesaplar bilaçoda yer alır ve borçtan çalışır
  2. Pasif hesaplar bilançoda yer alır ve alacaktan çalışır
  3. Gider hesapları gelir tablosunda yer alır ve borçtan çalışır
  4. Gelir hesapları gelir tablosunda yer alır ve alacaktan çalışır.
  5. Maliyet hesapları 7 li gruplardır ve borçtan çalışır
  6. Nazım hesaplar değişikliğe neden olmayan 9 grubu hesaplarıdır.

Yukarıdaki kullar 1-2 saatte öğrenilecek kurallar değildir. En az 6 – 10 saatinizi bu hesapların çalışma şekillerini idrak ederek geçirmeniz gerekir. Emin olunuz ki, bu hesapların çalışma şekillerini çok iyi anladığınızda geriye kalan konuların sadece hangi soruda hangi hesabı kullanacağınızdır.

Yinede Genel muhasebede ağırlıklı olarak hangi hesap sınıflarının ön planda olduğunun bilinmesinde yarar vardır. Stokları sınıfını "100“ kabul ederek bir indeks oluşturursak, hesap sınıflarının sınav açısından önemini şöyle eğilimleyebiliriz.

 

Stoklar                                                        100
Hazır değerler                                          80
Menkul kıymetler                                   65
Ticari alacaklar                                          80
Maddi Duran Varlıklar                            100
Mali duran varlıklar                                65
Maddi olmayan duran varlıklar         80
Mali borçlar                                                70
Ticari borçlar                                             75
Borç ve Gider Karşılıkları                     100
Ödenmiş sermaye                                 80
Yedekler                                                90
Kapanışlar                                           100

 

Bununla birlikte öğrenilmeden olmaz hesaplar da vardır. Bunlar arasında özellikle;

264 ÖZEL MALİYETLER

373 MALİYET GİDER KARŞILIKLARI

549 ÖZEL FONLAR hesapları mutlaka bilinmelidir.

 

Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

Emre KURTOĞLU

 

KPSS A Hukuk Dersine Çalışmalıyım

 

Merhaba sevgili öğrenciler

Bu yazıyı kaleme almaktaki temel amacımız KPSS Alan bilgisi sınavı çerçevesinde karşılaştığımız hukuk sorularının ana prensiplerini belirlemek ve sınava çalışma sürecinde takip edilmesi gereken temel metodolojinin tespit ve tayin edilebilmesini sağlamaktır.

Öncelikle ifade edilmesi gereken ilk husus, hukuk başlığı altında bizden cevaplamamız istenen soru miktarı ve bu soruların konulara göre dağılımını ortaya koymaktır. Bu bağlamda soru dağılımı konularına göre şu şekilde sınıflandırılabilir:

 

Anayasa Hukuku

4 soru

 

İdare Hukuku ve İdari Yargı

6 soru

 

Ceza Hukuku ve Ceza Muhakeme Hukuku

6 soru

 

Medeni Hukuk

6 soru

 

Ticaret Hukuku

6 soru

 

Borçlar Hukuku

6 soru

 

İcra ve İflas Hukuku

6 soru

 

TOPLAM 

40 soru

 

Görüldüğü üzere toplam soru miktarı dikkate alındığında ve yedi farklı hukuk dersinin bu sorular içinde tekabül ettiği oran hesaba katıldığında oldukça geniş bir müfredat ve hukuk müktesebatına tabi olduğumuz anlaşılmaktadır. Uzun soluklu ve gayretli bir çalışma sürecine ihtiyaç duyulan bu alanda sınav ortalamaları ölçü alındığında sizden beklenen sürekli tekrara dayalı bir performans ortaya koymanız gerektiğidir. Bu anlamda 50503 kişinin katıldığı 2019 KPSS A Grubu sınavında öğrenciler arasında ortalama netin 12,684 olduğunu ifade ederek sınavın zorluk derecesi hakkında bir çerçeve sunulabilir kanaatindeyim.

Peki, gelelim asli ve öncelikli soruya? Hukuk alan grubu derslerine, mahiyetleri gereği sözel bilgi yoğunluğu içermeleri ve mevzuat temelli bir karakteristiğe sahip oldukları gerçeğinden hareketle nasıl çalışmak gerekmektedir. Bu soruya ilişkin kanaatimizi maddeler halinde temellendirmek mümkündür:

1- Hukuk alan grubu dersleri yukarıda bahsedildiği üzere sözel bilgi ihtiva eden bir çerçeveye sahip bulunduklarından ilke olarak asla unutmamanız gereken bir kural mevcut: Tekrar. Hukuk dersleri tamamlanıp arkada bırakılmaktan ziyade rutin tekrarlar halinde ve program dâhilinde çalışılması gereken bir özellik taşırlar.

2- Aslında her öğrenci kendi ders çalışma üslubunu bizzat deneyimleyerek keşfeder. Ancak bu noktada çok etkin bir yöntemi hesaba katmak gerekliliği baş göstermektedir. O yöntem okuduğumuz bölümün ana unsurlarını yazmak, şemalar oluşturmak ve aynı anda bizzat işitecek şekilde ifadeleri tekrar etmektir. Aynı anda farklı bilişsel fonksiyonların kullanılması öğrenme sürecini pekiştirecektir.

3- Hukukun ana mantığı sınıflandırmadır. Farklı yasal düzenlemeler ve konular arasındaki bağıntıların anlaşılabilmesi için konu başlıklarını ve onları takip eden alt başlıkları iyi bilmek gerekmektedir. Bu sebeple çalışırken mutlaka kâğıtlara şemalar çizmeye ve bu işleme yılmadan birkaç kez yapmaya özen gösteriniz. Bir ilkokul çocuğu gibi evet. Unutmayınız zihinsel işlevlerimizin temel formları ve ana aksı ilk eğitim dönemlerimizde böyle kuruldu.

4- Birçok öğrenciden şu soruyu çok duymuşuzdur: Konu mu çalışmalıyım yoksa soru mu çözmeliyim? Daha önce de bahsettiğim gibi her öğrenci aslında kendi deneyimleriyle öğreniyor bunu. Ama sözel muhtevanın belirgin olduğu bir ders söz konusu olduğunda unutulmaması gereken husus şudur: Önce konuya hâkimiyet. Eşgüdümlü bir şekilde önce ilgili konu, şematik metinler, kendi kendine ifadeleri tekrar ve sonrasında konu hakkında öncelikli çıkmış sorular. Bu dizilimin takibi nihayetinde başarı getirecektir.

5- Hukuk dersleri ağır mevzuat bilgisi sebebiyle bir müddet sonra sıkıcı gelecektir. Bu sebeple uzun saatler içeren bir programdan ziyade kısa dilimli okumalar öneriyorum. Ders notunu alınız ve bir roman gibi okuyunuz. Daha evvel yaptığınız çalışmalarda oluşturduğunuz şemaları tekrar gözden geçirerek 10 ila 15 dakikalık periyotlarla kendi kendinize anlatmaya çalışınız. Göreceksiniz. Bir müddet sonra aldığınız mesafe şaşırtıcı olacak.

 

Bu bağlamda tüm bu sürecin ve yukarıda ifade buyurduğum ana prensiplerin daha işlevsel hale gelmesi ve verimliliğinizin fark edilebilir seviyede yükselmesi için sadece sınavı değil sonrasını da ilgi konusu olmaktan asla çıkarmayınız. Yani belirlenmiş amaçlara sahip olmayı ve bu yönde sınırsızca hayal kurmayı oldukça önemseyiniz. Motivasyon ne kadar diri olursa zihinsel bir aktiviteden beklenecek yarar o oranda artacaktır. Bu sebeple sınav sürecinin sadece akli bir çerçeve içinde kalmadığını, duygu ve beklentileriniz tarafından da tesir altında bırakıldığını asla unutmayınız.

Ölçü bu sanırım. Sevgiler. Sertaç ÖZBEY