KPSS B'ye Nasıl Çalışmalıyım?

 

KPSS B sınavı, kamuya alınacak Orta öğretim, Ön lisans ve Lisans düzeyinde  memur adayları için iki yılda bir yapılan sınavdır. KPSS B sınavı çift haneli yıllarda yapılır. KPSS B sınavı merkezi alımla yapılan memur kadroların atamasında kullanılan puanların hesaplanması için yapılan sınavdır. İki yıl içerisinde her yıl iki defa olmak üzere dört defa merkezi atama yapılır. 

Gelelim bu sınava nasıl çalışılacağına ve hangi yöntemlerin daha uygun olacağına. KPSS B sınavında Genel Yetenek (Türkçe - Matematik), Genel Kültür  (Tarih - Coğrafya - Vatandaşlık Bilgisi) bulunmaktadır. Öncelikle gününüzü verimli ders çalışarak geçirmeniz sizin için en önemli adımlardandır. Yani 3 saat ders çalışabildiyseniz o 3 saatin size o konuyu çalışırken veriminin iyi olması lazım. Stres ve psikolojinizin çok kötü olduğu anlar olacaktır. İşte o zamanlar veriminiz çok düşük olur.

Günlük ders çalışma saatinizi minumum 5-6 saat olmalıdır. KPSS B sınavı dersleri yıl sonuna kadar en az 3 kere tekrar etmiş olmanız ve tüm çıkmış soruları çözmeniz gerekmektedir. Günlük iki farklı ders çalışmanız sizin çok fazla bölünmemenize ve gün içerisinde bir sayısal bir de sözel ders çalışmanız, sizin yararınıza olacaktır. Kişi kendini en iyi bilendir o yüzden eksiklerinin oldu kısımlara daha yoğun çalışmalıdır. Özellikle haftalık veya aylık programlar yapılabilir. Bunları bir kağıda her ders için ne yapması gerektiğini ve kendisine hedef koyarak belirlediği zaman zarfı içinde çalışmayı kendisine zorunlu tutmalıdır. Şunu da söylemekte fayda var biten her konudan sonra çıkmış ve özgün sorular çözmesinde fayda vardır. En az 3 kaynak iyi bir başlangıç olacaktır. Gelelim derslerin tek tek nasıl çalışılıcağına...

Türkçe: Türkçeden 30 soru gelmektedir. Bu 30 sorununun 21-22 adedi yani büyük çoğunluğunu paragraf soruları oluşturmaktadır. O yüzden her gün 2 ile 4 test arası paragraf çözmenizde fayda vardır. Sene sonunda paragraf sorularını hem hızlı hem de az yanlışla çözebilmeniz sınavda sizin bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Paragraf soruları ÖSYM’nin özellikle son yıllarda çok da kolay sorduğu bir kısım olmaktan çıkmıştır. Türkçe artık çok önemli bir ders halini aldı. Dilbilgisi ve sözel mantık kısmında ise bol soru çözmeniz, -özellikle çıkmış sınav soruları- fayda vardır. Sözel mantık kısmı için DGS ve ALES gibi sınavların çıkmış sınav sorularını da çözebilirsiniz.

Matematik: Özellikle öğrencilerin kabusu olan matematik dersi sıkı bir çalışma ile halledilebilir. Sınav strateji sınavıdır. Altyapısı sıfır olan ve matematikte tek bir net bile yapamayan adaylar için önerimiz, kendilerine 15-20 soru yaptıracak kolay konuları belirleyip onların üstüne gitmeleridir. Matematik dersinde konuya çok çalışmaktan ziyade bol soru çözerek daima kendimizi sıcak tutmayı sağlamalıyız. Çünkü Matematik ve Türkçe gibi dersler sınavda çok vakit alan derslerdir. O yüzden bu derslerden bol soru çözerek sınavda hızımızı artırmış oluruz. Yine burada en az 3 kaynak ve çıkmış sorular çözülmelidir.

Altyapısı olan arkadaşlarımızın ise 30 net yapacak şekilde bu dersin üstüne gitmelerinde çok fayda vardır. Çünkü Matematik dersinin Türkiye ortalaması diğer derslere göre çok düşüktür. Bu dersten yüksek net yapmanız sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Coğrafya: Coğrafya dersi çok eğlenceli ve konuları itibariyle diğer derslere göre daha az olmakla beraber yapılabilmesi en kolay derslerdendir. Fakat şunu da unutmayalım dersi hafife almak pahalıya mal olabilir. ÖSYM  bundan 3 yıl önce sınavın en zor sorularını coğrafya dersinden sormuştur ve Türkiye ortalaması çok çok aşağılara düşmüştür. Dersimize çalışırken her konuyu bitirdikten sonra o konu ile alakalı 3 kaynaktan soru çözümü yapmalıyız. Yine çıkmış soruları kesinlikle çözmeliyiz.

Coğrafya dersi Türkiye haritası üzerinden yoğunlukla anlatılan derstir. Özellikle dilsiz yani içi boş haritalar çıkartarak üzerinde çalışmalar yapabilir, öğrenmeyi kolaylaştırabiliriz. Yine şifreleme yöntemleri ile kendimize kolaylık sağlayabiliriz.

Tarih: Gelelim bir çok arkadaşımızın matematik gibi kabusu olan tarih dersine. Arkadaşlar sözel dersler çabuk unutulur. Tarih bu derslerin en başında gelir. Dersimizin konusu diğer derslere göre çok uzundur. Bu yüzden konuları hafızamızda tutmakta zorlanabiliriz. Tarih dersini periyodik zamanlarla sık sık tekrar etmek gerekir. Her konu bittikten sonra kesinlikle en az 3 kaynaktan soru çözmek gerekir. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra aynı konuya tekrar çalışmalı ve soru çözmelidir. Bu şekilde tarih dersininin tüm konularını sene sonuna kadar  sıcak tutmuş olursunuz. Çıkmış soruları yine çözmeyi unutmayalım.

Vatandaşlık Bilgisi: Bu dersimizin en kolay tarafı dersin konusunun diğerlerine göre kısa olması, net bilginin sorulması ve yoruma kapalı olmasıdır. Zor tarafı ise hukuk dersini daha önce hiç görmeyen öğrencilerimizin gözünde bu dersin büyümesidir.

Vatandaşlık dersi sorularının birbirini tekrar ettiğini göreceksiniz. Dar kapsamlı olan bu dersin 9 sorusunu da çok rahat yapabilirisiniz. Sınava iki ay kala temiz bir tekrar ve bol soru çözümü ile halledebilirsiniz. Şunu unutmayın ki iki ay kala hiç çalışmadan derse çalışmak intihar olur J 6 tane genel kültür ve güncel sorularını da son 2 yılda yaşanan olayları sıkı şekilde takip ederek en az 3 sorusunu sınavda yapabilirsiniz. Tabi genel kültür her yerden gelebilir o yüzden onlar için dikkatinizi çeken olaylara ve bilgilere bakmanızda fayda vardır.